Amos 5,13

Lezen: Amos 5:10-13
Wie verstandig is zwijgt in deze tijd, want het is een kwade tijd. Amos 5:13

Heb jij wel eens van een klokkenluider gehoord? Een klokkenluider is niet alleen iemand die letterlijk ergens aan een klok hangt, zodat die luidt. Het kan ook figuurlijk bedoeld worden. Dan is het iemand die misstanden ontdekt en die naar buiten brengt. Financiële wantoestanden van een bedrijf bijvoorbeeld. Zo’n klokkenluider is als hij de klok geluid heeft geen geliefd persoon in dat bedrijf. Veel klokkenluiders verliezen hun baan. Toch zijn er mensen die ervoor kiezen: liever de klok luiden over onrecht, dan doorwerken en doen alsof er niks aan de hand is. Wat zou jij doen?
Amos spreekt over grof onrecht in Israël. Maar dan zegt hij: “Wie verstandig is zwijgt in deze tijd.” Roept Amos dan op om onrecht maar te verzwijgen? Dat kan Amos niet bedoelen. Hij zelf stelt onrecht aan de kaak. Tegen alle bedreigingen aan zijn adres in. Amos wijst wel op de slechte tijd. Daar zal hij op doelen. Wie over het onrecht zijn mond open doet, die loopt gevaar. Dit was het onrecht: de armen worden vertrapt. De rechters zijn corrupt. Wie arm is en recht zoekt wordt gewoon weggeduwd in de poort. Wee de klokkenluider die zulk onrecht aan de kaak stelt. Hij is zijn leven niet zeker. Maar de HEER laat zich er niet door weerhouden. Hij stuurt Amos, zijn profeet.
Ben jij wel eens klokkenluider geweest? Zijn er dingen waar jij de stilte moet doorbreken? Laat je niet monddood maken, leg je geweten niet het zwijgen op, maar spreek.