De dood niet proeven. (Marcus 9,1)

De dood niet proeven.
Marcus 9,1
Verder zei hij ook nog: ‘Ik verzeker jullie: sommigen die hier aanwezig zijn zullen niet sterven voordat ze de komst van het koninkrijk van God in al zijn kracht hebben meegemaakt.’

Op een kinderfeestje lang geleden kregen we een blinddoek voor. Op tafel stonden bakjes met inhoud. Wij moesten daar iets van pakken, het proeven en raden wat het was. Suiker of chocoladepoeder was niet erg. Bij zout trok je een vies gezicht.

Hoe smaakt de dood? Jezus heeft het over de dood proeven. Beter gezegd: de dood niet proeven. Alle mensen moeten sterven, maar sommigen van de mensen die bij Hem staan zullen de dood niet proeven.

Zij zullen de dood niet proeven, totdat zij het Koninkrijk van God zien, gekomen in kracht. Dat is: totdat Jezus terugkomt in majesteit op de laatste dag. Zullen ze op dat moment de dood wel proeven? Nee, Jezus geeft hen geen uitstel van het proeven van de dood, maar een complete vrijwaring daarvan. Als Jezus terugkomt dan zal God de dood wegdoen. De hemel zal op aarde komen en daar zal geen dood meer zijn. Als je tot die tijd de dood niet hoeft te proeven, dan zul je nooit de dood proeven.

Alle mensen moeten sterven. Behalve de gelovigen die nog leven als Jezus terugkomt. De dood proeven is iets anders dan sterven. De dood proeven is dat de dood tot in alle delen van jou doordringt. Dat je die ervaring opdoet. De dood legt helemaal beslag op jou. Hij krijgt je in zijn greep.

Maar Jezus zegt: Sommigen van jullie zullen dat nooit ervaren. Hoe kan dat? Jezus is naar deze aarde gekomen om zelf door de dood heen te gaan. Om de dood van binnenuit te verslaan. Om aan mensen het eeuwige leven te geven. Sommige mensen zullen hun vertrouwen op Jezus stellen. Zij zullen nooit de dood proeven. Als zij sterven, dan moet de dood hen laten gaan!