De Redder van de wereld komt uit Israël. (Marcus 5,9-13)

De Redder van de wereld komt uit Israël.
Marcus 5,9-13
Jezus vroeg hem: ‘Wat is je naam?’ En hij antwoordde: ‘Legioen is mijn naam, want we zijn met velen.’ Hij smeekte hem dringend om hen niet uit deze streek te verjagen. Nu liep er op de berghelling een grote kudde varkens te grazen. De onreine geesten smeekten hem: ‘Stuur ons naar die varkens, dan kunnen we bij ze intrekken.’ Hij stond hun dat toe. Toen de onreine geesten de man verlaten hadden, trokken ze in de varkens, en de kudde van wel tweeduizend stuks stormde de steile helling af, het meer in, en verdronk in het water.

Een legioen aan demonen. Ze zijn geen partij voor Jezus. Ze komen met een voorstel: “Stuur ons naar die varkens, dan kunnen wij bij hen intrekken.” Voor de Joden zijn varkens onreine dieren. Dit land hoorde vroeger bij het koninkrijk van Israël, maar wordt nu bewoond door mensen die zich tegen hen en God verzetten en hun eigen goden en cultuur promoten. Voor hen zijn die varkens hun vee en hun handel. Een bloeiende handel.

Jezus staat het toe. Snijdt Hij zich dan in zijn eigen vingers? Dat wordt toch antireclame: de boze machten waren hier nog steeds rond; Jezus geeft onze economie een enorme dreun, hoeveel boeren gaan hier niet failliet; die man komt niet heel maken, maar kapot maken.

Van al die dode dieren gaat een roep uit straks. Maar daar doorheen zal de roep klinken die uitgaat van die ene mens die bevrijd is om weer mens te zijn door Jezus de levende Heer!
Het is zeker waar dat die boze machten hier nog rondwaren. Ook als Jezus deze onreine geesten naar verlaten oorden had gestuurd. Dan zijn er wel andere. De mensen moeten beseffen dat die slechte geesten er zijn en hoe die hen in de greep houden. Niet alleen die ene man, maar hen allemaal. Niet alleen door het geweld en geschreeuw van die man, maar ook door hun eigen cultuur en goden. En ze moeten leren dat ze pas echt bevrijding vinden door Jezus. Wij zijn niet pas vrij als we uit de greep van die man en van zijn onreine geesten zijn. We zijn pas vrij als we ons aan Jezus toevertrouwen! De Redder van de wereld, die komt uit Israël.