De regenboog: God denkt aan zijn verbond. (Genesis 9,14-17)

Genesis 9,14-17
De regenboog: God denkt aan zijn verbond.
14 Wanneer Ik wolken samendrijf boven de aarde en in die wolken de boog zichtbaar wordt, 15 zal Ik denken aan mijn verbond met jullie en met al wat leeft, en nooit weer zal het water aanzwellen tot een vloed die alles en iedereen vernietigt. 16 Als Ik de boog in de wolken zie verschijnen, zal Ik denken aan het eeuwigdurende verbond tussen God en al wat op aarde leeft. 17 Dit,’ zei God tegen Noach, ‘is het teken van het verbond dat Ik met alle levende wezens op aarde gesloten heb.’

God maakt de regenboog tot teken van het verbond tussen Hem en de aarde. Overstromingen en tsunami’s kunnen er nog wel komen. Maar nooit weer wordt alles wat leeft door een watervloed uitgeroeid, en nooit meer wordt de aarde door een watervloed vernietigd. (Genesis 9,11)

Als je een regenboog ziet, dan mag je denken aan Gods verbond met de aarde. Maar de regenboog gaat niet alleen over ons, wij die denken aan God en zijn verbond. De regenboog gaat in de eerste plaats over God die zelf aan zijn verbond denkt. Hij neemt hier het initiatief. Hij drijft de wolken samen. Hij maakt de regenboog zichtbaar. Hij denkt aan zijn verbond!

God zorgt zelf voor zijn eigen herinneringsmomenten aan zijn verbond met de aarde en al wat leeft. Vergeet Hij dat anders dan? Nee, maar Hij wil dat wij als wij een regenboog zien, wij weten en vertrouwen en tegen elkaar zeggen: “Kijk, Gód denkt aan de aarde, en aan ons en aan alles wat op de aarde leeft.”

Dat is machtig mooi om te weten. God vergeet zijn aarde met alle bomen, planten, dieren en mensen niet! Dat is de basis. Kijk daar eerst naar. En kijk dan naar ons. Wij, mensen, als Gods vertegenwoordigers op aarde. God wil via ons voor de aarde en alles wat daar leeft zorgen. God leert ons ook om zijn aarde en alles daarop niet te vergeten.

De praktijk is vaak anders. Wij denken vaak eerst alleen aan onszelf. We leven in veel opzichten ten koste van de aarde en van elkaar. Hoe kunnen we weer echt voor de aarde zorgen? Als we weer leven in verbondenheid met God die zijn aarde niet vergeet.