echt leven (Marcus 12,38-40)

echt leven
Marcus 12,38-40
Tijdens zijn onderricht zei hij: ‘Pas op voor de schriftgeleerden die zo graag in dure gewaden rondlopen en eerbiedig begroet willen worden op het marktplein, en een ereplaats willen in de synagogen en bij feestmaaltijden: ze verslinden de huizen van de weduwen en zeggen voor de schijn lange gebeden op. Over hen zal strenger worden geoordeeld dan over anderen!’

Er bestaan juwelen en er bestaan nepjuwelen. Diamanten kunnen nagemaakt worden. je kunt je er mee volhangen. Als je wilt ermee pronken. Maar het is nep.

Jezus waarschuwt voor de Schriftgeleerden. Ze lopen rond in dure gewaden. Ze vragen diep respect van mensen. Ze willen een ereplek in de synagogen. Ze zeggen lange gebeden op. Wat een vrome bidders. Maar Jezus prikt er door heen: het is voor de schijn. Ze willen alleen maar eer van mensen.

En die arme weduwen? Ik stel me daar bij voor dat de Schriftgeleerden hun huizen kopen. Zodat die weduwen daar kunnen blijven wonen. Dat lijkt menslievend. Maar na de verkoop moeten de weduwen hen grof huur betalen. Eigenlijk krijgen ze die huizen dan gratis.

De Schriftgeleerden verheffen zichzelf boven anderen. Ze leven ten koste van anderen. Ze leven ook ten koste van zichzelf. Elke dag jezelf moeten bewijzen. Elke dag de schijn ophouden. Steeds dikkere lagen om jezelf bouwen. Steeds harder worden naar jezelf. En dan ook naar de ander. Daar heeft God ons niet voor gemaakt.

God wil dat je tevoorschijn komt zoals Hij je geschapen heeft. Met jouw eigen gaven en talenten. Niet meer en niet minder. God is echt. Bij Hem hoef je je niet mooier voor te doen dan je bent. Hij heeft je al prachtig gemaakt. Bij Hem hoef je niet aandacht te vragen ten koste van anderen. Hij zelf heeft alle aandacht voor jou. Je bent er, omdat Hij je gemaakt en gewild heeft. Leef in die ruimte. Samen met elkaar.

Weet je van wie je zo leven kunt leren? Van Jezus de Zoon van God. Laat je trots, je angst en je schijn smelten bij Hem. Laat je echte persoonlijkheid door Hem tevoorschijn roepen.