Genesis 1,29-30 Voedsel

Voedsel
Genesis 1,29-30
29 Ook zei God: ‘Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn. 30 Aan de dieren die in het wild leven, aan de vogels van de hemel en aan de levende wezens die op de aarde rondkruipen, geef Ik alle groene planten tot voedsel.’ En zo gebeurde het.

Ben jij een vegetariër? Dat zou zo maar kunnen, want steeds meer mensen worden vegetariër. Als vegetariër eet je geen vlees. En als flexitariër eet je minder vlees.

Weet je ook wat een veganistische leefstijl is? Als veganist eet je geen vlees, vis en producten van dieren. Je eet of drinkt dus ook geen eieren, honing en melk. Je gebruikt ook geen dierlijke producten. Bijvoorbeeld kleding gemaakt van dieren.

Hoe was het in het begin? In het begin gaf God de mens zaden en vruchten te eten. Dat was voldoende. Daar konden ze prima van leven en daar bleven ze gezond bij. Leefden ze veganistisch? Wat eten en drinken betreft wel. Wat kleren betreft: eerst hadden ze geen kleren. Ze waren naakt. Na hun opstand tegen God maken ze kleren van vijgenbladeren. Daarna maakt God kleren van dierenvellen voor hen. Bij God kun je zeker weten dat daar geen dierenleed aan te pas kwam. En dat Hij niet dieren doodmaakt alleen voor de kleren. Bij mensen kun je daar niet zeker van zijn. Na hun opstand tegen God leven ze vaak tegengesteld aan hoe God is.

Na de zondvloed geeft God de mens toestemming om dierenvlees te eten. Maar in het begin leefde de mens wat eten en drinken betreft als veganist. Daar kunnen wij van leren. Het minste wat je kunt leren is je bewust worden van je eet- en drinkgewoonten. En je afvragen waar het goed voor is, en wat goed is om te eten en te drinken. En dat je die vragen overdenkt in relatie tot God, tot de mensen en de dieren om je heen, tot het milieu, en tot jezelf.