Genesis 2,25 Vrij van schaamte

Vrij van schaamte
Genesis 2,25
25 Beiden waren ze naakt, de mens en zijn vrouw, maar ze schaamden zich niet voor elkaar.

In het paradijs waren de mens en zijn vrouw naakt. Ze schaamden zich niet voor elkaar. Ze zochten in hun trouwverbond het goede voor elkaar. Ze waren helemaal veilig bij elkaar.

Vandaag leven we niet meer in het paradijs. Toen de mens en zijn vrouw in opstand kwamen tegen God, toen verloren ze hun onschuld. Onveiligheid deed zijn intrede. De mens en zijn vrouw schaamden zich voor elkaar.

Kunnen we iets van het paradijs terugvinden? Stel dat jij je nergens voor schaamt, ben je dan weer in het paradijs? Zo werkt het niet. Vandaag zijn er veel dingen waar mensen zich niet of niet meer voor schamen, maar die niets te maken hebben met liefde en trouw, en waar mensen juist niet veilig zijn.

Kunnen we iets van het paradijs terugvinden? Stel dat je een levenspartner hebt met wie je je leven lang verbonden bent in liefde en trouw. In een trouwverbond, net als de eerste mens en zijn vrouw. Dan kun je iets proeven van die paradijswarmte en -veiligheid.

Kunnen we iets van het paradijs terugvinden? Kunnen we de schaamte voorbij?
Op deze aarde hebben we schaamte nodig. Het is een bescherming tegen grensoverschrijdend gedrag. Wees blij als je schaamte kent. Wees blij als mensen veilig zijn.

Komt het paradijs dan nooit terug? Ja, als je vertrouwt op Jezus, de Zoon van God. Hij stierf naakt aan het kruis. Dat was een schaamtevolle vertoning. Een schande. Hij heeft al onze schaamte en schande gedragen. Weggedragen. Wie Hem volgen, die neemt Hij mee naar een nieuwe aarde waar alles puur is en waar we volkomen veilig zijn.