God maakt het onmogelijke mogelijk. (Marcus 10,23-27)

God maakt het onmogelijke mogelijk.
Marcus 10,23-27
Jezus keek de kring rond en zei tegen zijn leerlingen: ‘Wat is het moeilijk voor rijken om het koninkrijk van God binnen te gaan.’ De leerlingen schrokken van zijn woorden. Maar Jezus zei nog eens uitdrukkelijk: ‘Kinderen, wat is het moeilijk om het koninkrijk van God binnen te gaan: het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.’ Nu waren ze nog meer ontzet, en ze zeiden tegen elkaar: ‘Wie kan er dan nog gered worden?’ Jezus keek hen aan en zei: ‘Bij mensen is dat onmogelijk, maar niet bij God, want bij God is alles mogelijk.’

Ik probeer wel eens een draad door een naald te krijgen. Daar kan ik een hele poos mee bezig zijn. Wat een gepriegel. Ik heb dat al bij een draad die prima past.

Een jongeman die rijk was kon er niet toe komen zijn bezit prijs te geven en de hoofdprijs, Jezus, te volgen. Jezus verbindt daar een les aan. Hoe moeilijk het is om het koninkrijk van God binnen te gaan. Voor rijke mensen. Maar ook in het algemeen. Jezus vergelijkt het binnengaan in Gods Koninkrijk met door het oog van een naald gaan. Het is gemakkelijker voor een kameel om door het oog van een naald te gaan, dan voor een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan. Je zult maar rijk zijn. Maar Jezus’ leerlingen betrekken deze uitspraak van Jezus ook op zichzelf. Ze betrekken Jezus’ uitspraak op alle mensen: “Wie kan er dan nog gered worden?”

Je kunt bulken van het geld. Als een kameel met twee bulten op zijn rug. Misschien ben jij niet zo rijk. Om even in de beeldspraak van dieren te blijven: meer het formaat van een schaap? Of een duif? Maar ook kleinere dieren passen niet door het oog van een naald. Wat Jezus onmogelijk noemt dat geldt voor iedereen!

Daarmee zijn we precies waar Jezus ons wil hebben. Niemand kan uit zichzelf Gods Koninkrijk binnengaan. Als je dat onder ogen ziet, misschien dat je dan eindelijk stopt met het zelf te proberen. Maar word dan niet moedeloos. Wat bij mensen onmogelijk is, dat is mogelijk bij God. Door Jezus. Kom bij Jezus! Alleen Hij kan je Gods Koninkrijk binnen brengen.