God zag hoe slecht de mens geworden was. (Genesis 6,5)

Genesis 6,5
God zag hoe slecht de mens geworden was.
5 De HEER zag dat de mensen op aarde zeer slecht waren: alles wat ze uitdachten was steeds even slecht.

Hoe kijk jij naar de wereld? Kijk je optimistisch naar de wereld? Of kijk je pessimistisch naar de wereld? Maar als je nu eens onbevangen en onbevooroordeeld kijkt, wat zie je dan?

Hoe kijkt God naar de wereld? God is geen pessimist. God kijkt onbevooroordeeld. Als God kijkt, dan ziet Hij een groot verschil. In het begin maakte God de hemel en de aarde. God sprak en het was er. Uit niets maakte Hij de mooiste creaties. Hij vormde ook mens en dier. Elke keer zag God hoe goed het was.

Nu zijn we 5 hoofdstukken en vele jaren verder. De mens heeft God de rug toegekeerd. De meeste mensen willen niets van God weten. Dichtbij God leven zoals het was in het paradijs, dat hebben ze ingeruild voor ver bij God vandaan leven en zelf bepalen wat goed en kwaad is.

God kijkt. Hij ziet hoe totaal anders alles is dan in het begin. Zo goed als alles was in het begin, zo slecht is alles nu. Het contrast kan niet groter. Het refrein van Genesis 1 was: God zag hoe goed het was. De totale ommekeer van Genesis 6 is: God zag hoe slecht het was. En dat is begonnen bij de mens: Alles wat de mens deed was altijd alleen maar slecht.

Letterlijk staat ‘de mens’ hier in het enkelvoud. Het gaat niet maar om één mens die slecht is, maar om de mens als soort. Niemand is rechtvaardig, ook niet één. Je ziet bij de mens een repeterende breuk van het kwaad. Groter kan het verschil niet zijn met Gods goede begin. Wat zal God nu doen?