Hoe kijk je? Genesis 3,6

Genesis 3,6
Hoe kijk je?
6 De vrouw keek naar de boom. Zijn vruchten zagen er heerlijk uit, ze waren een lust voor het oog, en ze vond het aanlokkelijk dat de boom haar wijsheid zou schenken. Ze plukte een paar vruchten en at ervan.

Opeens heeft die boom de mooiste en lekkerste vruchten van de hele tuin. De vrouw denkt: Dat ik dat niet eerder heb gezien. Juist deze boom zal mij wijsheid geven.

Is die boom veranderd? Zijn de vruchten van deze boom in één keer allemaal rijp, of glimmen ze opeens extra? Nee, de boom is niet veranderd!

Wat is er dan veranderd? De vrouw is veranderd in haar denken! Ze heeft geluisterd naar de slang. Ze heeft ervoor gekozen dat wat hij zegt betrouwbaar is, en wat God zegt niet. Eerst genoot ze van alles wat God gaf. Ze had meer dan genoeg. Nu wil ze alleen nog de vrucht van die ene boom. Want dan word ik wijs.

De boom is niet veranderd. De vrouw kijkt met andere ogen. Blijkbaar kan dat. Dat ik er eerst niet aan denk om iets te doen, het staat me tegen. Maar dat ik later per se dat ene wil. Alsof alleen dat ene mij gelukkig kan maken.

Sinds de opstand van de mens tegen God zit in ons deze neiging: Ik wil alles wat God niet wil, en alles wat God mooi noemt staat mij tegen. Alsof God veranderd is. Of alsof Hij altijd al het slechte met ons voorhad.

Maar God is ook niet veranderd. Niemand is goed, behalve God. God wil het goede voor de mens. Daar kan God mensen van overtuigen. Hij kan mensen de ogen openen, zodat ze weer zien wie Hij echt is. Dat doet Hij door Jezus, de Eyeopener. God kan ons denken vernieuwen, en vrij maken van de manipulatie en dwang van de slang. Mag Jezus ook jouw ogen openen?