na de bevestiging in het ambt (Marcus 1,12)

na de bevestiging in het ambt
Marcus 1,12
Meteen daarna dreef de Geest hem de woestijn in.

Van een koning die pas gekroond is verwacht je dat hij het volk gaat regeren. Van een ouderling die bevestigd is in zijn ambt verwacht je dat hij zijn taak als ouderling oppakt. Niet dat hij bijvoorbeeld eerst drie maanden op een luxe schip een cruisevaart gaat maken.

Jezus’ doop is zijn publieke aanstelling. Maar voordat de Geest Hem naar de mensen stuurt, stuurt Hij Hem de woestijn in. Meteen na zijn doop. Je bent bevestigd in je ambt, en voordat de mensen je kunnen feliciteren en voordat de dag om is word je meteen de woestijn ingestuurd. Hoezo bevestigd in het ambt? Wat heb je in de woestijn te zoeken?

Trouwens, Johannes doopte in de woestijn. Jezus was toch al in de woestijn? Blijkbaar stuurt de Geest Jezus niet terug de bewoonde wereld in. De andere dopelingen gaan terug naar huis. De Geest stuurt Jezus verder bij de bewoonde wereld vandaan, dieper de woestijn in.

Dat doet me denken aan toen God zijn volk uit Egypte bevrijdde en hen dieper de woestijn instuurde, via een omweg op weg naar het beloofde land. Langs de kortste route lagen versterkte Egyptische garnizoenssteden om Egypte te beschermen tegen de Filistijnen. God wilde zijn volk de confrontatie met de soldaten daar besparen. Maar Jezus bespaart Hij de confrontatie niet. De Geest stuurt Hem juist de woestijn in voor de confrontatie met de gevallen engel, de tegenstander van God.

Heer Jezus, de grote strijd hebt U gestreden. In de woestijn. Ver van de mensen. Alleen. Daar was U en dat deed U voor mij.