Naaktheid bedekt. Genesis 3,7

Genesis 3,7
Naaktheid bedekt.
7 Toen gingen hun beiden de ogen open en merkten ze dat ze naakt waren. Daarom regen ze vijgenbladeren aan elkaar en maakten er lendenschorten van.

Je zal maar naakt zijn en het niet doorhebben. De mensen om je heen hebben allemaal hetzelfde. Je let er niet op. Het hoort er gewoon bij. Niemand voelt zich bekeken. Het is veilig. Zou dat kunnen?

Wij leven niet meer in het paradijs. Wij zijn ook niet van vóór de opstand van de mens tegen God. Wij kennen niet alleen het goede, maar ook het slechte. Uit onszelf zijn we geneigd het slechte te willen en te doen. Mensen zijn niet meer veilig bij elkaar. Onze naaktheid moet bedekt worden. Ook het eerste mensenpaar heeft kleding nodig. Zelfs in hun trouwverbond. Ze maken schorten van bladeren. Later zal God hen kleren geven.

In onze westerse cultuur gaat steeds meer kleding uit. Ook ons naakte lijf komt steeds meer in beeld. Via internet, bladen, onze mobiel. Gevraagd en ongevraagd. Het is goed om na te denken over de vraag waarom het eerste mensenpaar hun naaktheid bedekte. En waarvoor en waarom God hen kleding gaf. Waar hadden ze dat voor nodig? Is er voor ons iets veranderd? Hebben wij ook bescherming nodig? Bescherming van wat? Bescherming waartegen?

Wij kunnen niet zonder kleding die ons beschermt. Tegen zon, wind en regen, maar ook tegen elke vorm van aantasting van onze integriteit. God weet dat. Jezus weet uit eigen ervaring wat het is om naakt voor spot gezet te worden. Dat was toe Hij hing aan het kruis. Bij God en zijn Zoon Jezus is onze integriteit veilig. Van Hem kunnen we leren ook veilig te zijn voor elkaar.