onschuldig gedoopt (Marcus 1,9)

onschuldig gedoopt
Marcus 1,9
In die tijd kwam Jezus vanuit Nazaret, dat in Galilea ligt, naar de Jordaan om zich door Johannes te laten dopen.

In sommige kerken kun je na de kerkdienst voor je laten bidden. Voorin de kerk staan groepjes van twee personen, een man en een vrouw. Jij vertelt wat jou heeft geraakt in de dienst of wat je de laatste tijd bezighoudt en zij luisteren. Ze luisteren naar jou en ze luisteren naar God. Ze geven je de beelden en woorden door die ze ontvangen. Jij neemt ze mee, overwegend, biddend, interpreterend. Met een open Bijbel en met vertrouwde vrienden.

Op een dag zie je een ouderling en de predikant naar voren komen. Zij laten ook voor zich bidden. Gewoon, omdat zij mensen als jij en ik zijn en dat gebed ook hard nodig hebben.

Er zijn ook kerken waar je kunt biechten. In meerdere kerkgebouwen kun je nog de biechthokjes vinden zoals die vaak zijn gebruikt. Jij gaat te biecht en dan zie je net voor jou een diaken te biecht gaan. Wat heeft hij op zijn kerfstok? Nou, hij is gewoon net zo koppig naar God de Heer en naar mensen als jij.

Wij hebben allemaal de biecht nodig. En gebed. Gelukkig ben je als daar gelegenheid voor is. Als er niet raar opgekeken wordt als je als leidinggevende in de kerk daar ook aan mee doet.

Maar voor Jezus geldt dat toch niet? Hij is onschuldig. Johannes komt met een doop van boete, berouw en inkeer. Jezus laat zich onderdompelen als schuldige. Hoe kan dat? Ik moet daar toch staan? Wat doet Hij op mijn plek?