vriendelijk

Vriendelijk

Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. Filippenzen 4,5

Bij veel mensen sta ik als heel vriendelijk bekend. Dat streelt. Maar hoe kan het dan dat ik thuis naar mijn vrouw en kinderen zo vaak onvriendelijk doe?

Natuurlijk, naar mijn vrouw en kinderen kan ik ook vriendelijk doen. Ik houd echt van ze. Maar ik val ook vaak uit. Ik mopper. Ik schreeuw. Ik doe kortaf. En ik dacht nog wel dat iedereen mij zo vriendelijk vond.

Naar andere mensen toe val ik heel weinig uit. Wanneer heb ik voor het laatst naar iemand staan schreeuwen? Of ben ik ontploft van woede naar iemand op wie ik echt boos was? Dat is wel heel lang geleden. Nee, die Kees Smit die is zo vriendelijk.

Ik kom er steeds meer achter dat ik niet alleen maar vriendelijk ben. Diep in mij zit ook boosheid. Maar dan wel heel diep. Als ik me kwaad maak over hoe mensen met me omgaan dan stop ik die boosheid gauw weg. Je mag niet boos zijn. Dat bordje heb ik mezelf al heel vaak voorgehouden. Maar vroeg of laat komt die boosheid er toch uit. Sijpelend misschien. En vaak niet eens als boosheid. Maar wel als wrevel, chagrijn, nukkigheid en dat soort dingen.

Maar apart is dat die boosheid er op die manier niet uitkomt naar de mensen toe op wie ik eigenlijk boos ben. Ben je gek. Dat durf ik niet. Maar het kromme is dat die boosheid er dan zo verwrongen of toch directer uitkomt juist bij de mensen van wie ik houd. Mijn vrouw en mijn kinderen.

Maar dat is raar. Gebruik ik hen dan als mijn bliksemafleider? Daarvoor heb ik ze toch niet gekregen? Daarvoor houd ik toch niet van ze? Daar heb je pa ook weer. Laten we maar even uit de buurt blijven, want vandaag heeft hij zijn dag weer eens niet.

Zo verzuurd kan het leven worden. Alleen maar omdat ik denk dat ik vriendelijk moet zijn. Dat zegt God toch? Maar zou Hij nu echt bedoelen dat ik wel naar buiten toe als vriendelijk bekend sta en niet in mijn eigen gezin? Bij ‘iedereen’ horen toch in de eerste plaats ook mijn eigen vrouw en kinderen? En Jezus kon toch ook heel kwaad worden? In alle liefde, maar Hij kon echt woedend zijn.

Ik ga maar eens wat onvriendelijker worden naar de mensen bij wie het hoort.

Kees Smit