Wat gaat hier mis? Genesis 3,2-3

Genesis 3,2-3
Wat gaat hier mis?
2 ‘We mogen de vruchten van alle bomen eten,’ antwoordde de vrouw, 3 ‘behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten of ze zelfs maar aan te raken; doen we dat toch, dan zullen we sterven.’

Wat gaat hier mis?
De vrouw zegt niet: “Waarom spreek je mij alleen aan? We zijn hier samen!” Want haar man was bij haar. De vrouw zegt ook niet: “Hoe durf je zo lelijk te praten over God, gemene indringer. Wegwezen jij!” De vrouw gaat in gesprek met de slang. Misschien hadden wij hetzelfde gedaan. Achteraf praten is makkelijk. Vanaf het begin het kwaad onderkennen en je er tegen verzetten dat is vaak moeilijk voor ons.

Wat gaat hier mis?
De vrouw zegt: “We mogen van de vruchten van alle bomen eten behalve die van de boom in het midden van de tuin. God heeft ons verboden van de vruchten van die boom te eten”. Dat klopt. “God heeft ons verboden ze zelfs maar aan te raken.” Dat klopt niet. Niet alleen de duivel overdrijft. De vrouw gaat daarin mee: De vruchten van deze ene boom die mogen we zelfs niet aanraken. Doen we dat toch, dan zullen we sterven.

Doe jij dat ook wel eens? Geboden van God zwaarder maken dan ze zijn? Wanneer doe je dat? Bij wie? Waar heb je dat voor nodig? Ook in de kerk zijn er altijd mensen geweest die zeiden: “Niet aanraken! Niet proeven! Afblijven!” Het klopt dat er dingen zijn die God verboden heeft. Omdat ze ons leven met Hem, onszelf en elkaar in de weg staan. Maar gooi niet alles op één hoop, alsof je God eert door al zijn mooie scheppingsgaven te verbieden. Paulus zegt: Dat zijn mensenregels, het is zelfbedachte vroomheid en geestelijke zelfbevrediging. (Kolossenzen 2,20-23)