Buurtgebed: Bid als wijk voor de kerk die lijdt!

“Nederlandse christenen voelen sterke behoefte om christenen in Irak te steunen”, zo schrijft het Nederlands Dagblad in de krant van 8 augustus 2014. “Op diverse plaatsen worden gebedsavonden georganiseerd.” Om samen te bidden voor vervolgde geloofsgenoten heb je geen grote groep nodig. Het kan al met z’n tweeën of drieën.

Jezus heeft gezegd: “Waar twee of drie mensen in mijn Naam samen zijn, ben Ik in hun midden.” We kunnen een grote gebedsavond opzetten. We kunnen het ook kleinschaliger doen: bid als wijk voor de kerk die lijdt. Veel steden en dorpen kennen buurtverenigingen. Ken je betrokken medechristenen uit je buurtvereniging? Vraag hen of ze met jou willen bidden voor vervolgde christenen. Zitten ze niet bij jou in de buurt? Kijk dan een paar straten verder.

Spreek een dagdeel af waarop je een uur samenkomt. Ga bidden en vasten. Dus geen koffie, thee en koek met de kans dat je eerst een uur over koetjes en kalfjes praat. Besteed je tijd effectief: lees een Bijbelgedeelte en ga in gebed en zing een psalm of lied. Houden jullie het bij één keer? Prima. Spreken jullie af om voortaan regelmatig als christenen uit de buurt te gaan bidden? Prachtig. Jezus heeft gezegd dat zijn leerlingen altijd met vervolging te maken zullen krijgen op deze aarde, dus gebed voor de lijdende kerk blijft nodig. Ga je na verloop van tijd ook bidden voor de nood van je wijk, dorp of stad? Waarom niet? Ook je wijk zal er baat bij hebben als je als christenen uit verschillende denominaties regelmatig bij elkaar komt voor gebed.

Afgelopen zondag heb ik de gemeenten waar ik voorging opgeroepen zo’n buurtgebed op te zetten. Ieder in zijn eigen wijk. Ik dacht: dan kan ik zelf niet achterblijven. Ik liep onze buurt in en zocht buurtbewoners op. Daar moest ik wel even een drempel voor over. Durf ik dat? Maar ik werd overal gastvrij ontvangen. Zo kom je nog eens ergens. En allemaal zeiden ze: “Wij doen mee!”